Reinholdt Bridge - ... sans for oplevelser Home   |   Site map   |   Search

Krakow

Historie.
Krakow kan spores helt tilbage til stenalderen, men første gang byen bliver nævnt er i 985 af Ibrahim-Ibn-Jakub, en omvandrende handelsmand fra Cordoba. Byen udviklede sig siden hen betydeligt, hvor den voksede op omkring det Jagielloniske Universitet (det ældste i Polen) og blev i det 11. århundrede Polens hovedstad.

Det var den frem til det 17. århundrede, og i den periode blev konger-ne kronet og begravet i den storslåede katedral på Wawel Hill. Det nærliggende kongeslot (Royal Castle), hvor alle kongerne levede, er hovedsageligt en renæssancebygning, men den daterer sig længere tilbage, selv om kun lidt af den romerske og gotiske indflydelse stadig er synlig.
Byen har 16 smukke kirker, som er forbundet gennem 'route of saints' (helgenernes rute), som giver besøgende i denne charmerende by mulighed for at udforske selve byen og lære mere om alle de helgener, der er forbundet med den. I modsætning til Warszawa overlevede Krakow anden verdenskrig stort set uden skader, og kan derfor byde på en lang række unikke arkitektoniske skatte. Derfor er byen blevet udpeget af UNESCO, som et af verdens vigtigste historiske steder

Krakow i dag.
Når man ankommer til middelalderbyen Krakow, føles det som at træde lige ind i et eventyr med den charmerende markedsplads, der vrimler af liv, snoede, gotiske tårne, slotte og dragelegender.
Gå på opdagelse i de smalle gyder, skjulte baggårde og myriader af kældre og tunneller under jorden. Krakow er kendt som Polens kulturelle hovedstad med en glødende kærlighed til musik, digte og teater.
Middelalderbyens charmerende markedsplads (Rynek Glowny) og den gamle markedshal (Sukiennice) hører til en af hovedattraktionerne i Krakow og udgør hjertet i den gamle bydel.
Kazimierz-kvarteret, det jødiske kvarter, har udviklet en næsten selvstændig identitet i forhold til den majestætiske gamle bydel – den jødiske bydel består af snoede gader, der myldrer med spændende caféer og butikker.

Krakow dannede kulisse i flere scener fra filmen 'Schindlers liste' og gemmer på en dyster fortid, hvor størstedelen af kvarterets beboere
under 2. verdenskrig blev sendt til koncentrations-lejrene i Auschwitz og Birkenau.

Krakow har udviklet sig fra sin barske fortid til en fantastisk by med en spændende og livlig sjæl. Det er svært at finde en gade, der ikke byder på det ene fascinerende åndehul efter det andet.
Byens markedsplads, som i størrelse kun overgås af Venedigs Piazza San Marco, er centrum for en stor del af Krakows sociale liv. Der er mange forskellige caféer, barer og restauranter på og omkring denne plads, og der er noget for alle. Lidt fra pladsen findes "Cloth Guild Hall", der er en forbløffende bygning, som repræsenterer Krakows handelstradition – og som i dag flyder over med alle tænkelige varer.

Wieliczka.
Den mere end 700 år gamle saltmine ligger kun 15 km fra Kraków. Her kommer vi ca. 50 etager ned (140 m under jorden). Turen op foregår med en lille elevator.
Minen er enorm, og man overraskes over den opfindsomhed, man har haft for at udvinde og fragte saltet op til overfladen. Vi ser bl.a. alle kapellerne, statuerne og ikke mindst kirken, der er mere end 50 m lang og 12 m høj. På turen vil rundvisningen foregå med engelsk lokalguide. Transporten til saltminen foregår med den lokale bybus. Nedenfor en artikel om minen:

Wieliczka saltmine.
I de hulrum, der er opstået efter, at man har fjernet saltet, er der opstillet kunstværker, som fortæller saltets historie, hugget ud i saltkrystaller eller granitten. I et af de største rum er indrettet et kirkerum, hvor der er messe tre gange om året for arbejderne. Dette rum er virkelig et studie værd med alle de forskellige udsmykninger og relieffer i væggene. Et andet stort rum er indrettet som koncertsal, hvorfra der er tv-transmiterede koncerter. På vejen rundt i gangene kommer man også forbi rum med skulpturer, hvor der bliver vist historiske akter, fremført ved hjælp af lys- og lydeffekter.
Man kommer også forbi en otte m. dyb underjordisk sø, som man har brugt til at smelte saltkrystallerne i, for senere at udvinde saltet fra vandet. Efter et besøg i cafeteriet, der ligeledes er indrettet i en tidligere saltlomme og et kig i "gaden" med souvenier butikker, går turen med elevator 100 m. op til dagens lys igen. Kommer man om sommeren, skal man være forberedt på, at temperaturen i minen er 10 - 15 grader, så en ekstra trøje er at anbefale. Hvis man følger skiltene med "Kopalnia Soli", er det nemt at finde stedet.

City-tour.
Krakows altoverskyggende turist destination. I en firkant på ca. 300 x 300 m findes der et utal af seværdigheder og muligheder for gastronomisk- og forlystelses orienterede at få stillet behov af enhver art døgnet rundt.
Skulle man i mellemtiden føle trang til en åndelig adspredelse og tid til lidt eftertanke, findes der mange kirker i området, hver med sit eget særpræg og historie.

  • Barbakan - fremskudt befæstning fra 1499 med 3 meter tykke mure. Placeret foran den Florianske Byport. Den består af en vandgrav, syv tårne og 130 skydeskår. 1 af 3 bevarede bygningsværker af denne karakter i Europa.
  • Brama Florianska den Florianske Byport – Hoved port til Krakows gamle by fra 1300-tallet.
  • Kościół Mariacki Mariakirken, hvorfra der blæses et hornsignal hver time i fire retninger.
  • Sukiennice Markedshallen fra omkr. 1300.
  • Collegium Maius - Den ældste (1400-tallet) del af Universitet Jagielloński – Polens ældste universitet

Hotel Holiday Inn  Express i Krakow

*** hotel har 182 værelser, Alle værelser er udstyret med telefon, TV og badeværelse med brusebad og toilet. Hotellet har:

    * Air-conditioneret restaurant ”Skandinavien”.
    * Café.
    * Konferencelokaler.
    * Fitness afdeling.
    * Parkering.
    * Elevator.
    * Gratis PC / internet i lobbyen.
    * Nogle værelser med gratis internetforbindelse.    
    * Gratis opbevaring af værdier.
    * Vaskeri service.

Reception Hotel rooms Hotel breakfast