Reinholdt Bridge - ... sans for oplevelser Home   |   Site map   |   Search

Zakopane

Zakopane ligger i Tatra bjergene, det sydlige Polen tæt ved den slovakiske grænse. Det er let at flyve til Krakow, hvorfra man kan tage toget (4,5) timer eller køre i bus/bil (1,5 timer).

På vej til Zakopane passerer du skiområdet, Bialka Tatrzanska, der blev åbnet i 2001. De brede pister er populære blandt lokalbefolkningen, fordi skiløjperne er åbne indtil 22:00 om aftenen. I slutningen af ugen valfarter polakkerne til området, hvor de boltrer sig på ski eller snowboard. Skilifterne er moderne, og bakkerne fine og brede, så der er masser af plads her. Bialke har en masse blå pister, ideelle til begyndere og mindre øvede. Efter en eftermiddag med skiløb her, er det oplagt at køre videre ind i det Tatra, hvor Zakopane ligger.

Zakopane er en historisk by, der ligger i ca. 800 meters højde i området, Podhale. Zakopane blev kendt i 1850, hvor byen tiltrak kunstnere og forfattere fra hele Polen til denne autentiske bjerglandsby, hvor de fik inspiration til deres værker. I dag har landsbyen ca. 30.000 indbyggere. Overalt i Zakopane finder du træbygninger i den såkaldte góraly-stil.

Midt i landsbyen ligger den gamle kirkegård, hvor alle mennesker, der har betydet noget for Zakopane, ligger begravet. Det lyder måske mærkeligt, men et besøg på kirkegården kan helt sikkert anbefales. Alle gravene er helt i stil med den afdøde. Dette alene gør det til et interessant sted at besøge.

Ikke langt derfra ligger gågaden "Ulica Krupowki. Her er mange butikker, caféer og traditionelle restauranter (herunder Staro Izba), hvor du kan købe lokale retter såsom rødbedesuppe med en kogt æg, sauerkraut suppe og meget mere ... :)

Zakopane er både fuld af, og omgivet med, smukke stier og en fantastisk udsigt over ”Høje Tatra”. Selvom du ikke skal forvente flere hundrede kilometer pister, er der nok sorte pister til at udfordre dig i en uges tid. Du kan købe et liftkort til en dag eller flere dage i Zakopane ved skiliften (omkring 12 € per person per dag). Skiudstyr kan lejes på stedet i alle områderne. For ca. 20 Euro pr dag, kan du leje ski og støvler i god kvalitet.

Szymoszkowa
Szymoszkowa pisten byder på både blå og røde løjper. Selvom der ikke falder sne, er det super effektivt med sne-kanonerne, og ski-løjperne er perfekte at stå på. Ventetiden ved skilifterne var ubetydelig, og der er god plads på løjperne.

Harenda
Harenda byder på udfordrende løjper, selv for den erfarne skiløber. Løjperne bliver præperede hver dag mellem kl. 15.00-16.00, så de er i fin stand hele dagen.
Hvis du foretrækker »præparerede« løjper, skal du ramme Harenda lige efter 16:00.

Besøg Krakow
På vejen tilbage er det oplagt at bruge en dag eller to i Krakow, der er på UNESCO World´s Heritage Liste - en af Østeuropas mest fantastiske byer.

Alt i alt er Zakopane et flot ski- og feriemål, hvor man også kan foretage sig andet end at stå på ski. Det er langt billigere at holde skiferie i Zakopane, og med muligheden for at nyde en smuk landsby, hvor der er mere at gøre end 'bare' skiløb og boarding. Foretrækker du en skiferie uden heftig trafik på lølperne, er perioden januar-marts optimal.

Pension Teresa i Zakopane
Pensjonatet ligger i et beboelseskvarter, Harenda, lige ved skibakken og har 150 sengepladser. Værelser er fordelt på 2,3,4,5 personers værelser og studiolejligheder med eget badeværelse og tv. Ejendommen har et diskotek, bordtennis og skirum. Desuden en basket- og fodboldbane, gynger, legeplads for børn og en stor parkeringsplads. Det er muligt at organisere kaneture, ridning, grillet lam, svinekød eller pølser over bål. Er I en gruppe, kan der arrangeres musik med en DJ eller livemusik. Der er wi-fi på arealet.

 

Pensjonat Pansjonat zima Pokój Pokój 1